Domo-kun Staring -->

26 December 2015

Cara Nak Tukar Password YES 4G -tutorial-

Assalamualaikum. hai semua. harini(pagi buta ni) saja ja nak buat tutorial untuk tukar password modem yes ni hahaha. aku pun google dia punya link ni sebab aku malas sangat nak punggah balik cari kotak huddle tu huhu.

okey. step pertama (KLIK GAMBAR UNTUK BESARKAN GAMBAR)

tekan link ni kat bawah ni. aku rasa ada gak blog lain kata kena cucuk usb dari huddle ke pc la apa la. aku dah try tadi, tak perlu pun xpe just kena connect wifi tu ke laptop korang je la. tak perlu pakai usb=lan

http://192.168.1.1/

okey, dia akan keluar camni kan.


kat password tu korang tekan "admin"

kenapa? sebab memang admin. haha. dulu masa aku nak signup benda ni memang hakak tu pesan, tekan admin. 

yang ni pun tekan je "admin".

taip je. jangan degil. 

dan ingat

jangan salah taip atau salah apa apa. nanti device huddle korang tu problem huhuhuhu


okey. dah sampai sini korang just ubah nama wifi n password je. jangan tekan atau usik pape kat no 1 tu sebab kalau  korang tersalah apa apa,, habis la modem korang tu problem (berkelip2 biru) pastu kena pegi center yes utk betulkan balik. nak ke? huhu

dah siap tukar nama n password tu, tekan review n save. 


okey. lepas tekan tu nanti dia kuar camni. ni dia nak sahkan. kalau rasa was2 tak ingat password baru tu korang edit balik tengok balik ok. kalau dah okey sila tekan save.


okey lepas save tu akan kuar camni. nanti huddle korang tu akan restart sendiri tanpa korang perlu off n on balik. lepas dah on tu nanti korang buang wifi lama kat laptop/hp korang tu n masukkan (connect) password baru.

siap ! hehe

15 November 2015

Tutorial Setting Emergency Contact Untuk Pengguna Android ^_^

Assalamualaikum semua !

Btw dah lama nak buat tutorial ni tapi baru harini teringat. btw taktahu la kot orang lain pun dah tahu ke kan hahahaha

mesti pernah nampak mana2 blog post pasal contact kecemasan utk Iphone user je kan, mesti pernah baca kan.. Anda bukan iphone user? usah kecewa seh! Android user pun boleh settingkan ala ala macam iphone user tu. 

siyes boleh dan berkesan !

btw untuk apa kita setting number emergency ni?

in case mana tahu kita eksiden atau apa2 yg berlaku contoh hp kita tercicir kat mana2 pastu yang jumpa tu berniat suci murni nak pulangkan balik hp korang tu kan. tapi sebab hp korang ada password, so xleh nak tahu data peribadi at least number mak ayah korang kalau jadi pape kan, so cara ni berkesan la. even ada number yang paling penting macam mak atau ayah atau adik beradik, tak pun husband korang/ wife korang pun dah membantu bagi si niat berjiwa murni ni. Alhamdulillah kalau orang tu berniat baik kan. :)

okey kat sini nak bagi tau cara cara nya hehehe


1. korang pegi masuk kat Contact hp korang.


2. okey. kat sini nampak icon Group yang aku kotakkan merah tu kan? tekan kat situ. nanti dia kuar yang macam kat bawah ni.



3. okey nampak ICE - Emergency Contacts ? tekan kat situ ye. 



4. nampak kan kosong? tekan kat button add contact  macam kat bawah ni yang aku kotakkan merah tu.


bila dah tekan. dia akan kuar yang ni


so then pilih antara 2 tu. kalau contact yang korang nak add tu dah lama save, tekan Select Contact je. Kalau baru nak save, tekan Create Contact.


so kalau tekan Select Contact , dia akan kuar Contact korang. macam aku, aku add mak aku la especially kan. hehe so dah setel korang select contact tu korang tekan done kat atas tu.


lepas siap add contact tu dia akan kuar macamni. hehe. okey dah setel. 

so kalau nak check ada ke tak benda yang kita buat ni, step kat bawah ni yea syg syg ^_^


okey. korang lock hp korg macam biasa. haha aku pakai pattern gini so nampak mcm ni la kan. sorry kena padam sikit gambar tu sbb hodoh muka sendiri hahahahahahaha and korang tekan kat Emergency Call macam yg aku kotakkan merah tu.

lepas dah tekan tu dia akan kuar yang ni.

okey. nampak apa yang aku kotakkan merah tu? tekan kat situ naaa ~


okey lastly dia akan kuar la contact yang korang dah add tu. Senang je kan? Simple. haha siapa kata android xbagus? bagus jugak ada function gini kan.

so ni je tutorial aku hehehe byee nak sambung otp ngn cik abg heheh wasalam~

14 November 2015

Dah Habis Internship ! -Latihan Industri Politeknik-Diploma Sains Kesetiausahaan-

Assalamualaikum ~


Hai semua. hai blog domo domo ^_^

Alhamdulillah. setel sudah semua urusan berkaitan dengan Internship ni.

Hari rabu yang lepas, 11 November , aku pegi poli utk daftar tamat LI dan presentation akhir LI.

huhu nak gila la aku alami. serius aku rasa mungkin semua orang agaknya mengalami tekanan yang teramat amat amat lah dalam kerana report LI dan presentation.


Haha banner ni memang takleh lupa seh xD

yelah dari seminggu sebelum habis LI aku try buat report sampailah malam kemuncak nak pegi present, weh SEMINGGU duh jadi pelarian dirumah sendiri. kau bayangkan, nak makan pun kau tak selera, apa lagi nak fikir hal hal yang tak penting. seyes duh menghantui sungguh report LI ni sampai kau nak makan pun takmakan, nak tidur pun tak lena, apa lagi nak mandi. dalam masa seminggu tu kan aku memang serius macam tak terurus. bilik bersepah dengan kain baju balik keje entah pape la kan hahahahaha macam orang nak masuk mental hospital pun ada xD

dalam tiga dua hari sebelum rabu tu, aku push otak aku untuk cari idea nak buat report ni sebab salah aku jugak takde ambek proses kerja(gambar2 bukti) masa aku keje tu. tapi naseb baik aku sempat ambek gambar proses daftar masuk surat2 kat opis tu. haa itulah yang aku buat hahaha.

aku dah banyak kali mengadu dengan cik abg aku tu sampai aku rasa dia pun naik lemas hari2 tiap2 masa aku mengadu salah sendiri yang buat. sebab masa sebelum hari last aku LI dia dah cakap ,,, kalau apa pun kerja aku buat ambek je gambar bukti atau bahan takpe report nanti boleh create ayat slow2. tapi aku gak degil just ambek satu je proses kerja. padan muka T_T

masa tu pun cik abg aku tgh siapkan thesis dia haha kesian dia weh. mental dia aku rasa lagi terkoyak rabak duh.


lepas tu, siang hari selasa tu baru aku dapat idea cemana nak buat report + present idea yang merapu ++ merepek dalam kepala otak aku ni hahahaha sebab masa tu aku memang fikir aku dapat lect yang tak berapa okey sebab masa sem 2 dulu kiteorg satu group pernah cari pasal dengan lect ni hahahahhaha so pointer subjek dia pun, kena D je weh hahaha naseb la lulus kalau fail naya nak ulang balik tak sanggup oh hahahahahahhaha

aku try buat push push push sampai penat tak terkata , kepala aku berdenyut2 gila masa tu, aku paksa ambek actifast sebab nak perah otak siapkan semua tu jugak, masa tu pulak member aku, zati asik keep in ws aku je ahahahahaha tapi seronok jugak la sama2 merisau benda nak hadap esok tu kan. siyes weh masa aku dah siap 90% report tu tinggal aku tak buat isi kandungan ngn lampiran je, page number dia ajak gaduh dengan aku. serius lah kalau dia tu manusia atau barang lama dah aku pijak2 dia.

sebabnya dia taknak setting ikut urutan. penat kau tahu kena copy masuk word lain satu persatu pastu nak adjust huhhhhh penat siaaa.

masa tu aku buat dalam pkul 3 pagi sampai ke 5 pagi baru siap setting.

lepas tu aku sambung buat isi kandungan, sampai 6 pagi baru siap. nak jadi cerita aku tido dalam stgah jam pastu cik abg aku dah call ws utk tanya progress report. siyes otak mata aku dah takleh nak go on dengan benda ni. aku paksa diri aku utk rehat even slide dan lampiran tak siap lagi.

lepas dah call aku sambung tido balik, bangun2 je dah pkul 7.40 camtu kakak aku suruh bukak pintu ambek tali pinggang tah pebenda, aku naik atas balik aku tido tgok dah pkul 8. pastu group ws hosmet bising kata tanya dah gerak ke semua. hahahahahhaha masa tu aku dgn pakai seluar tido lagi Ya Allah taktahu la nak kata cemana larat tak larat nak rempit sampai PD ni hahaha.

lepas tu aku dok call ngn cik abg, ws group kelas bising2 la kata daftar sampai 9.30 ish tak logik duh sebab bukan semua student duduk area2 dekat. ada member kelas aku dok muar, perak sana, melaka semua jejauh. aku lagi la kalau dari rumah ni sampai poli sejam gak la kalau trafik tak sesak.

lepas tu aku terus sesiap semua pakai baju kurung pun yang jenis tak gosok je HAHAH

sebab aku rancang dgn cik abg nak siapkan slide kat mekdi waterfront pd.

aku ws dia aku nak gerak dulu sbb masa tu dh 9.20 weh lambat sgt dah. aku gerak dulu. bawak moto kau jgn cakap dalam hati nak je macam doremon pakai pintu kemana saja. masa tu aku dah tak fikir apa selain SELAMAT atau MATI. hahahahaha kenapa entah aku suka fikir beburuk gitu

dlm pkul 10 gitu aku dah sampai kat petronas sebelum sampai lukut. isi minyak jap. then aku gerak balik sampai poli. sampai je kat poli aku terus ke DP. tetiba zati kat situ entah tengah serabut betulkan dia punya lampiran kot ahaha. then aku ws ayu tanya dia kat mana. rupanya dia tunggu kat depan sana tu haha kesian dia aku terus pegi sana ajak dia duduk ngn zati. dia punya report n slide masa tu dh siap best la dia just tengok kiteorg yg tengah serabut ni. aku pun on laptop sambung siapkan report berbaki utk edit2 buat lampiran je.

lepas tu ada pulak yang nak main teka teki dengan aku haha rupanya Farheen. lek lek jap masa tu gegurau dgn diorg, kak rai sampai. masa tu cik abg aku dh sampai tapi dia taknak masuk poli katanya takut n segan dpn kengkawan aku. haha. kesian dia kena tunggu kat kedai mamak kat sunggala sana tu. maafkan sayaaa buat awak tunggu lebih 5 jam.

masa tengah ramai2 siapkan report n slide memang sempat bergurau gelak terbahak2 dengan diorang sume well, kami ni jenis happy go lucky dan tak kisah apa orang nak kata, dan jenis yang gila2 la. hahahaha so macam takde masalah pulak masa tu xD

dengan mereka. Havoc Girls.


lepas je aku siap slide kan, aku rasa macam ada satu kuasa yang mendorong aku nak rempuh JP jumpa pn.zurya utk present terus. tapi aku tengok jam masa tu dah pkul 1. so nak taknak kena tunggu la sebab waktu lunch kan. diorg yg lain semua aku tengok risau memanjang. aku memang tak fikir apa selain nak habis cecepat dan nak pegi makan MEKDI dengan cik abg syg aku tu. kesian sgt kat dia sebab kena tunggu lama gila kat luar tu. haih... naseb la dia tu penyabar orangnya.. berulang kali gak aku mintak maaf kat dia sebab buat dia tertunggu kat luar sampai macam orang gila

masa sebelum aku habis LI aku memang ajak dia pegi teman aku utk present tapi aku pun sendiri taktahu keadaan nak jadi begini kan so abang if you read this, im really2 sorry coz make you waiting me for 5hours and im so so sorry ;(

aku ingat nak makan nasi sebab last time aku makan pun tengahari semalamnya. hahaha lepas tu aku tak makan apa punya runsing fikir kan. masa nak present tu pulak rasa YA ALLAH laparnya -_-

tapi masa tengah siapkan slide gegurau ngn dak2 ni, aku nampak ada org bawak cawan air mekdi tu ya allah sedap pulak tetiba tekak gulppp je hahaha

pastu dah nak pkul 2 Fatiqa, kawan yang sama2 present dengan aku ajak naik atas. aku kemas2 sume dengan satu niat , REMPUH LANTAK LENJAN LAH APA PUN NAK JADI KAHKAHKAH

masa tu jumpa pn.zurya, dia suruh kiteorg pegi kat satu partition, untuk present. memula Fatiqa present dulu. btw Fatiqa ni org Perak. diorg ni dlm kelas panggil kome kome la sebab Fatiqa ni memang tak lari dia punya pekat kata dialek Perak sana tu huhu.

cara dia present, sama ja apa yg aku nak present hahaha masa tu aku mampu nangis dalam hati je la sebab awok sama je buat keje apa yg saya nak present satgi xD

then Amira pulak present. dia LI kat petronas TTDI. aku tengok cara dia present, btw dia mmg budak DEAN so no wonder mana2 lect yang dgr pun dia suka. dia mmg bdk pandai tapi tu rezeki dia Allah bagi kelebihan kepandaian kat dia kan.

pastu sampai part aku, nervous jugak la. tergagap2 aku nak present tapi puan masa tu aku nampak mcm agak bosan. dia banyak tanya apa yang aku keje kat sana. aku jawab je la. lepas tu dia ada tegur pasal laporan harian haha nanti saya betulkan balik.

then habis dah present. dia mintak masa 30minit utk bagi markah. kiteorg tunggu je la kat luar kan masa tu.

lepas presentation. Alhamdulillah.


habis tu aku cecepat keluar n terus pegi kat moto. cik abg aku dah tunggu kat bustop depan speedmart sebelah poli tu.

masa tu dah hujan renyai. aku ajak dia pegi makan mekdi. hehehe. lepas tu kiteorg lepak kat situ borak2 tapi kesian sangat dengan dia sebab dia punya thesis masa tu tak siap2 lagi ya allah..

masa makan borak2 tu, aku memang cakap dengan dia ALHAMDULILLAH sangat2 syukur pada Allah.. even dugaan aku tak boleh nak siapkan report dlm waktu lapang, tapi masa present tu Allah permudahkan segala urusan aku.. orang lain bermacam ujian kena uji. adanya kena reject terus report dia sebab salah format, kena buat balik bab 4, kena marah sebab present mcm apa ntah n mcm2 lagi..
kesian sgt kat diorg yg kena buat balik report tu :(

lepas tu dah tak hujan, aku ajak dia lepak kat batu2 depan tu. btw mekdi tu mmg depan laut pun. lepak2 ambek gambar, pkul 6 kiteorg balik.

masa balik tu yg best gila. hahaha cik abg aku ni mmg kaki rempit, aku pun kaki rempit so sesama rempit dari pd sampai bbst mmg pengalaman yg terindah buat aku. aku sgt2 happy masa tu. atas moto pun aku boleh gelak2 tengok dia berhelmet hehehe entah kenapa ~


Buat korang. thanks untuk seharian tu sebab tengah serabut pun masih boleh happy2. tak pernah berubah dari sem 1 dulu kan btw nak masuk sem 5 dah hahahaha
buat si dia, terima kasih sebab sanggup korban dan sanggup tunggu even kita buat dia macam tunggul im sorry :(

btw aku happy sgt.. indah sangat jumpa semua yang aku syg dlm masa sehari :)
dengan sidia. loveyoumuch


23 September 2015

Tips Mencari Tempat LI Untuk Pelajar Politeknik.


Assalamualaikum.

Hai! aku baru je lepas lect pemantau datang dan sekarang ni dalam minggu 14. Hahaha dalam prosedur kata minggu ke 10 tapi selagi belum habis ke 17 atau 18, berharap je la ada fax dari poli yang terdekat tu sampai kat opis engkorang semua yaa. Macam aku, Politeknik Port Dickson dan Sepang ni takde lah jauh mana dengan PD sampai dia nak hantar lect dari poli yg lain macam poli nilai atau poli banting.

Okeylah ni bukan nak cerita pasal tadi, ni nak cerita pasal Tips Mencari Tempat LI yang sesuai dengan engkorang semua.

Okey.

1. Kena Ready Dari Segi Mental dan Fizikal.
►Kenapa aku kata begini? Weh korang,, tempat yang korang nak LI tu bukan nya datang bergolekkkk. Ni korang kena cari sendiri, bergantung kepada kos yang korang ambek. macam aku ni ambek kos Sains Kesetiausahaan atau Secretary, so aku lebih memilih Pejabat sebagai tempat aku untuk LI. Benda ni lebih kurang korang nak pegi mintak keje kat mekdi atau kedai2 tu la. Benda yang sama just takde iv je. Korang kena pegi cari sendiri, naik kenderaan atau guna kudrat 4 kerat korang tu utk cari dan kenal pasti tempat yang korang nak mohon untuk LI tu. btw, masa korang nak hantar resume nanti pun maybe ada org kt opis tu psiko kau. hati2 ye. jangan sampai korang nangis pulak.



2. PENTING- Hadirkan Diri Ke Taklimat LI.
►Ni wajib. Kalau korang rasa korang tu mengulang LI takpe kot. Ni bagi yang memang first time nak pegi LI. Taklimat ni amat penting bagi korang. Korang tak payah nak dengar kata anasir lain katanya takpayah pegi taklimat ni boring lah apa lah. Pegi je! sebab ni ilmu dan info berguna untuk korang masa LI nanti. Kat situ ada la pegawai LI akan terangkan cara2 nak pilih tempat, apa yang perlu ada apa yang perlu dibawa blabla semua tu. Dah pegi tu DENGAR. jangan korang sibuk selfie la gossip mak jemah pasal musuh ketat la. Itu semua korang kena campak tepi dulu. Yang penting dengar dan ambil notes info2 penting.



3. WAJIB Cari Tempat LI dan Tinggal Dengan Parents!.
►ni memang wajib dan digalakkan sebab pihak poli sendiri yang mintak. kalau boleh elakkan la utk tinggal dengan abang/kakak/makpak sedara/sepupu/kawan atau lain2. sebab kalau berlaku apa2(mintak jauhkan), senang untuk berhubung dgn pihak syarikat,ibubapa,politeknik semasa LI.



4. Cari Tempat LI Yang Dekat Dengan Rumah / Ada Kemudahan Kenderaan Awam / Yang Senang.
►Yang ni paling penting. Ada kalangan kita ni nama je dah masuk U dah masuk IPT, tapi manja kalah budak umur 3tahun. ada pulak yang takde transport/takde lesen utk gerak kemana2. Btw, at least korang kena ada lesen Motosikal untuk zaman 2015 ni. Lainlah kalau korang duduk kat KL sana tu banyak monorel/lrt/ktm yang boleh korang guna. ni rumah ceruk terperuk dalam sana pastu takde transport, susah weh. Aku kata pasal ni sebab ada jadi kes, ada member yang takda transport, tempat LI jauh, lepas tu merengek2 dengan pegawai LI poli kami nak mintak tukar tempat LI masa dah start LI. Kalau tahu takde transport jangan mintak jauh2. Nanti rekod kita buruk sebab selalu datang lambat. Kita ni kalau boleh dah besar gini belajarlah BERDIKARI. jangan harap mak ayah lagi untuk jaga korang sampai beranak pinak. Tapi ada sesetengah orang pulak mak bapak dia yg sendiri masih larang utk ambek lesen moto/ada kereta sendiri and etc. itu aku xleh nak kata apa sebab mak bapak pemikiran tak sama. bagi aku, sejak aku form 4 lagi dah ada lesen moto, mak bapak aku suruh aku belajar susah sikit. lagipun mak bapak aku keje. so aku takleh nak harap diorang bawak aku pegi urusan penting bila waktu kerja. mak bapak aku kerja swasta dan bukan keje yg opis gini. semua urusan berkaitan poli aku urus sendiri, bukan macam sorang tu. semua mak dia urus. -_- dan sebab apa aku suruh cari tempat LI yang ada kemudahaan kenderaan awam? in case kalau makpak korang kerja dan takde sapa boleh hantar so korang boleh la pegi keje sendiri dan tak perlu susahkan sesiapa.



5. Kenal Pasti Firma/Syarikat Yang Korang Nak Mohon.
►Ni pun penting. sebab selalunya student dapat tempat LI lari dari bidang. macam contoh si A ambek Pertanian, tapi pulak pegi mintak kat pejabat aeroangkasa, so tak sesuai la. Lari sangat apa yg korang belajar dan nak kerja. LI ni adalah utk pengalaman kita merasai suasana alam pekerjaan yang sebenar la. Kalau korang ambek kos Elektrik, Pastikan la korang mintak tempat yang berkaitan dan sesuai dengan bidang korang. At least takde la buku jurnal korang tu kosong :p



6. Jangan Cari Tempat LI tu LAST MINUTE.!
►Ni pun satu budaya student, suka buat kerja last minute!. KENAPA AKU KATA BEGINI? sebab ada je member aku, diorg lengah2kan nak cari dan uruskan pasal LI, dan last sekali kena ponteng kelas untuk balik rumah cari tempat LI. Taknaklah begitu. Seeloknya masa cuti mid sem korang dah boleh pegi merayau cari firma/syarikat yg korang rasa yakin dia terima.By the way, nak cari dan nak terima jawapan firma tu dia ada tempoh. setiap poli akan bagi tempoh tersebut. Kalau masih tak dapat tempat LI dalam tempoh yg dia bagi, jangan risau, korang boleh naik ke UPLI(Unit Perhubungan dan Latihan Industri). Cari tempat last minit ni bukan saja menyusahkan korang, malah menyusahkan poli jugak. seyes!



7. JANGAN TAMAK.
►ada juga beberapa entry blog lain kata hantar je resume bebanyak nanti diorg terima kau in case kalau semua taknak kau. WEH INI SALAH!. aku dah kena. aku mohon 3 tempat, lepas tu dua2 dapat. dan kena tolak salah satu. Masa taklimat LI tu dia dah bagitahu, mohon satu syarikat dulu. kalau syarikat tu tolak permohonan kau, barulah cari tempat lain. jangan main sebat je weh. lastly kena maki balik dgn staf UPLI. haha.
by the way kalau dah termohon lebih dari satu syarikat dan semua terima kau? macamana nak buat? korang kena pilih salah SATU sahaja syarikat mana yang korang nak LI, dan yang lain tu kena buat SURAT PENOLAKKAN LI. cemana surat tu? boleh google lah hahaha


8. Jangan Ikut Kawan.
►Masa ni, kau kena pentingkan diri sendiri dan erti kata lain, SELFISH. bukan selfie ye. haha. Kau jangan ikut kawan nak pegi mintak tempat LI tu. Kau pegi je cari sendiri. masa ni la kau kena hidup sendiri. benda ni pun banyak kali pegawai LI poli aku kata. sebab nanti kalau mohon sama2, lepas tu kau xdapat, nanti kan jadi gaduh. takmau la gitu. so better cari sendiri2 je. dah dapat baru la korang nak kepoh je nak lari satu kampung ke HAHAHA.


9.Bawa Dokumen Yang Berkaitan Semasa Nak Mohon.
►macam poli aku, diorang dah siap generate surat rasmi dari poli utk mohon kebenaran LI kat situ. dan dah siap resume. so aku tinggal edit dan print dan tepek gambar je. masa korang nak tanya tu kena bawak benda2 ni supaya tak perlu 2-3 kali nak ulang alik utk hantar dokumen rasmi yang berkaitan.



10. Elaun. Penting atau Tak?
►FYI, kalau korang memilih LI di Kerajaan, tiada peruntukkan ELAUN utk korang dan swasta pun kebanyakkannya tiada peruntukkan LI juga. so benda ni takdelah mendesak sangat utk memilih tempat LI sekiranya tinggal dengan family. kalau tinggal sendiri(rumah sewa dll) sangat pentingkan elaun ni. sebab tu la pihak poli/uni/kolej korang mohon sgt utk korg tinggal dgn parents. btw aku setakat ni masih Alhamdulillah even tak dapat elaun, aku gunakan duit ptptn dengan sebaiknya sebab aku menyimpan separuh. tapi kalau tempat korang LI tu ada elaun, itu satu lebihan bagi korang. :D


11.ADAB. MANNERS.

HAHAH yang ni agak kelakar aku nak cerita. kat tempat aku LI ni ada la haritu sorang MINAH ni dengan sehelai sepinggang lenggang kangkung, masuk opis aku LI ni nak tanya supervisor aku(memang dia penyelia pelajar praktikal kat opis aku LI ni) ada terima pelajar praktikal tak. kau tau dia kata apa?
"Kat sini keje fotostat2 je ke?"
hahaahaha ni supervisor aku sendiri yang cerita taw. hahaha. kau rasa, mana pegi adab kau weh minah? budak kolej/uni mana la ni. takde adab langsung. haa korang jangan pulak tanya soalan pelik2 masa nak tanya, nak hantar resume tu. mau orang kat situ label korang ni takde adab. supervisor aku dah kata awal2 kat aku pasal minah tu, "dia tanya macamtu mesti pemalas orgnya ni". so kau sendiri boleh agak kalau korang tanya soalan yang tak beradab? haha. sebetulnya bagi salam, dan tanya elok2, guna bahasa dan nada yang sopan. baru lah orang respek korang dan sekali gus naikkan martabat poli/uni/kolej korng(SIYES NI)

12. Follow Up Lepas dah Mohon.

IMPORTANT. masa korang tinggalkan resume korang kat syarikat/opis/firma tu jangan lupa mintak nombor telefon pejabat diorang utk korang follow up. ini amat penting sebab korang kena tahu status permohonan korang. sekiranya diorang menolak, nanti pihak depa akan hantar balik borang jawapan LI tu ke poli dan poli akan terima. sekiranya terima pun sama ja tapi korang kena la ambek balik sekiranya tak sampai. kalau sampai okey dah tu, hehe. follow up dengan cara call diorang. call waktu pejabat la. dan guna bahasa yang sopan. baru la orang respek korang :D


By the way, semua nak hipster, dan depa akan guna la perkataan INTERNSHIP. Sama je maksud tiga perkataan ni. INTERNSHIP / PRACTICAL//PRAKTIKAL / LATIHAN INDUSTRI. jangan tanya kat org lain sebab buat kena gelak je haha.

ni je tips yg aku nak bagi, nak sambung buat keje. byeee~

10 August 2015

Tempatan Fest Seremban !

Hai.



haha sorry aku bukan dak dak hipster. ni pun first time aku join fest gini xD

aku dah lama tahu ada TF kat seremban sana. aku kan dak polypd hahaha so aku sentiasa on tuiter dan tengok la hupdate hupdate mereka reka itu.

aku ingat nak pegi sabtu tapi sebabkan dah janji nak pegi open house rumah Mira(member intern aku), so aku pegi TF hari ahad. lagipun aku nak jumpa idola(konon ceh) aku dalam penulisan. Azwar Kamaruzaman. siyes ah aku minat gila dengan penulisan dia. Memula aku beli novel Babi: Bercinta di Balik Api je. Lepastu aku tengok ada sambungannya, Saka dan dua novel lain, Nasi Kangkang dan Sepuluh Jahanam, maka aku tak fikir panjang, aku terus beli. so aku ada kesemua novel hasil karya dia. 

tujuan aku memang nak pegi TF tu sebab nak jumpa orangnya dan nak mintak autograf, pastu nak la beli tshirt ala ala dak dak hipster sume tu. haha. siyes ah aku memang first time pegi fest gini. 

aku gerak dari rumah lebih kurang 10.45pg cmtu. aku ikut jalan salak-enstek-LBJ-sendayan-seremban2. sebab aku nak gi CS AJ kat Seremban 2. macam orang bodoh kau tahu, aku ada alamat tapi aku xtaw kat mana. aku tanya akak cashier 7E pun dia kata taktahu. so aku memang sesat pusing2 situ je sampailah aku terdetik niat nak masuk Mydin Seremban 2 yang kedabak besaq tuh.

aku masuk, sesiap park moto pastu aku masuk la. aku gi tanya kat customer service, dia kata kedai tu kat bawah. masa tu dalam hati aku macam nak carutzz gila doh. taktahu la nak kata aku ni bodoh ke website tu salah bagi alamat ke. padahal aku tengok kat website official AJ bhai -_- 

patutnyalah, dia update la alamat kat website tu, type la "mydin seremban 2" so takde la orang rasa nak mencarut cari kedai dia yang ceruk tu. ingat semua orang tahu ke seremban 2 tu kat mana? ada orang tak pernah pegi langsung kau tahu. grrr

pastu, aku sampai kedai tu, aku nampak la banyak gak corak yang tak laku(siyes talk meh)(sebab kat website sendiri pun memang tak laku sebab tak tersold out pun sampai harini(aku baru tengok tadi sebab nak tengok kot ada yang baru masuk ke)). lepas tu aku beramah mesra dengan hakak hakak yang jaga kedai tu. ada satu corak ni aku tengok cantik kat website nak beli dah sold out(macam pisang goreng cheese panas kau tahu?), so aku tengok2 la. ada yang polka dot merah, kuning ngn warna apa tu la taktahu nama tapi dia hijau apa la, aku nak beli tapi macam tak terpakai je sebab semua baju/dress aku dah ada pasangan tudung memasing. yang aku tengok dah sold out kat website tu Black Label. 


pastu aku ambek la satu. niat nak beli. hakak tu suruh check dulu kot2 ada yang rosak sebab takleh tukar kalau dah beli. so aku check la. then aku bayar. naseb la akak tu memang peramah dan layan customer tiptop. haha first time la aku rasa nak respek orang ni. bukan sebelum ni aku xrespek orang tapi kekadang orang keje kedai ni ingat kita yang customer ni macan nak curi pulak. tak baik tahu x. so korang yang keje kedai or nak berkerja di kedai yang mana adanya nama "CUSTOMER", supaya korang buanglah sikap "sangka buruk" dengan orang. kau nampak je dia pakai sakai2, kau ingat dia tu tak berduit ke? jangan pandang orang macam orang sengkek sangat weh. Please weh dah 2015 dohhhhh!

lepas dah bayar tu aku pun gerak ke Kombes Paroi. Seremban biasa la beb macam Keyyell weh so sesak dan banyak kereta tu lumrah. aku ikut jalan ampangan je sebab tak silap aku Kombes tu sebelum sampai simpang ke senawang. tuptup sampai dah aku kat sana. aku sesiap park moto, aku jalan cari gerai Lejenpress. 

Pastu aku nampak ala ala novel tu, aku singgah. Aku tanya penulis novel Babi xsampai lagi ke. brader tu kata dia xsampai lagi maybe otw. pastu dia suruh aku jenjalan dulu. dia kata penulis tu duduk kat booth Projek Buku so aku gerak la ke belakang. kau tahu? perempuan tak berapa la kat sana sebab ramai kaum adam je. so dalam booth tu nak jalan tu memang bersesak sesak sikit lah. belum lagi kau tengok gelagak pakwe makwe acah cah cah gediktergedik beraksi manja manja ala ala kekonon lah. haha. yang xleh bla tu makcik2 pun ada gak aku tengok. maybe sekadar menemankan anak anak yang nak membesar ala ala mat minah saleh hipsturz tu. wakaka.

aku dressup takdelah macam depa yang hipsturz tu. aku pakai baju biasa je. orang maybe nampak aku pelik sebab aku bukan MINAH HIPSTER weh. aku bebiasa je. haha cuma aku minat baju diorang ni yang sangat HIPSTER.

aku gerak ke booth Projek Buku. kat situ ada sorang brader jaga booth tu. aku tegur dan borak2 dengan brader tu. ramah sangat. dia suruh aku beli buku blabla tapi aku fikir ada dua lagi aku tak baca so aku just borak2 dengan brader tu je. nama dia pun aku xtaw sape haha (teruk gila gua ni). lepas 10minit aku lepak dengan brader tu, dia siap bagi aku kerusi utk duduk lagi HAHA xD, then brader Azwar Kamaruzaman pun sampai. tetiba je dia kuarkan pen. haha aku dah cakap, duduk la dulu aku lama lagi kat sini. pastu dia terus sign n tulis ucapan kat buku tu. setiap buku lain2 ucapan weh ;D hehe. pastu kiteorg selfie guna GoPro brader Projek Buku tu punya. hehe


aku rasa haus gila masa tu sebab aku dari rumah takde breakfast minum apa pun tak, aku pernah tengok gambar Ayaq Kopi yang ala ala hipsturzz tu dalam tuiter. yang macam gambar ni. 


masa tu pulak aku nampak ada orang jual. harga still RM 5 lah. aku nak try gak apa yang best dengan ayaq kopi botol hipsturz ni. haha sama ja berbaloi la sebab aku nak botol dia yang memang HIPSTER WEHH xD

lepas tu aku gerak mencari something yang boleh aku buat kenangan. BAJU!. kat situ memang banyak gila baju dijual. semua boleh tahan harga macam standard baju omputih gitu. aku cari cari pastu nampak la satu baju yang dah lama aku cari. tapi takde saiz. aku try saiz XL besar kedabak weh. so aku cari lain dulu. lastly aku patah balik pegi booth tu beli baju yang sis booth tu suruh aku beli. haha. sebab aku ingat nak beli baju couple. aku mintak tawar boleh la kurang sikit. kalau x harganya lagi mahal la sebab postage lagi blabla. haha.

masa tu aku rasa macam tak yakin je nak belikan untuk aiman sebab aku takut tak muat. tapi aku tengok cutting dia besar. so aku pilih je la saiz L utk dia, M utk aku. ada sis tu tolong ukurkan bahu baju tu ngam2 la dengan aku. diorang mintak aku tunjuk gambar aiman sebab nak tengok badan dia cemana. diorang cakap muat tu. haha. aku pun kena yakin lah sebab nak bayarkan. masa bayar tu aku mintak sticker lebih haha nak bagi aiman la kekonon. baju macam ni,
 


bukan aku taknak beli baju kat gerai lain tapi aku rasa macam tak berkenan. lepas tawar menawar dengan brader booth tu dapat la murah sikit sebab aku beli dua. haha. takpelah baju yang takda saiz tu nanti lah boleh beli. sem depan ye dapat PT ;p

lepas tu aku mula la rayau sekitar TF tu. aku dapat banyak sticker +  yang beli sendiri. haha. banyak gila weh. semua best2. aku xtaw nak tampal mana sticker tu. hahahahahah rasa macam nak tampal kat laptop nih ;P

lepas tu aku nampak ada booth ni jual Tote Bag. cantik weh. gambar yang lambang tengkorang lanun kartun One Piece tu. aku ingat boleh la dapat button tu satu, atau beli lah. tapi brader tu tak bagi. dia kata kalau nak button tu kena beli set dgn tshirt one piece gak. aku fikir xnk la baju tu sebab design dia depan je. haha. so aku beli tote bag tu je lah. haha sebab aku nak beli, tote bag tu dua dua belah ada design. tu yang cantik. hehe.

lepastu aku beli set button sticker TF. semua beli atas dasar nak jadikan kenangan konon konon. haha. aku dah puas shopping tu aku tengok langit pun macam nak hujan, dan dah pukul 3, aku pun gerak balik. sebelum tu aku singgah Palm Mall. pegi watsons sat. nampak lak kat tengah2 lobby tu ada jualan. baju rm10 haha aku try la usha. aku beli satu. pastu nampak BK Nail Polish Peel Off sebotol rm5, memang aku beli satu lah. hahaha aku beli warna hitam je sebab warna hijau, pink ngn purple aku beli tu memang fail aku tak reti pakai siaa T_T. brader yang jual nail polish tu siap pakaikan aku tester yg warna hitam lagi. cantik dia pakaikan. haha

lepas tu aku gerak balik ikut laluan yang sama aku pergi tu. 

kali ni memang catat terbaik la aku balik awal. sebab aku memang niat dengan diri, pegi TF pastu terus balik. bukan nak menyinggah mana pun. dah puas shopping sume balik lah weh xD 

okey itu je nak cerita. sorrylah kalau korang bosan baca bebelan aku ni wakakakaakaka

bye Wasalam :P

06 July 2015

Jay Jay Jangan Pergi Dariku Lirik OST Fajar Di Bukhara


Hancur relung hati
Lelah jiwa ini
Kejari cintamu
Masih dikau menyepi

Resah hati lagi
Sesal menyusuri
Segala tergumam
Dibenak hidup ini
Kau tak mengerti

Tak sanggup aku kehilanganmu
Nafas kan terhenti
Andai kau tahu perasaanku ohh...

Andai ada yang bisa
Buat kau terima
Diri ini semula..
Kau sempurnakan ku
Jangan pergi dariku.. oohhh
Jangan pergi dariku.. ohhh

Tak sanggup aku kehilanganmu
Nafas kan terhenti
Andai kau tahu perasaanku...

Andai ada yang bisa
Buat kau terima
Diri ini semula
Kau sempurnakan ku
Jangan pergi dariku.. ohh
Jangan pergi dariku... ohhhh

12 June 2015

friend? crush? scandal? lol

assalamualaikum. hi there. whatsup?

okey. malam ni aku xleh tidur. esok (pagi nanti) nak bangun awal. entah. mata aku tak boleh nak lelap. tadi saja la aku search twitter Alia, junior and more related to kawan baik masa sekolah dulu. aku follow. ingat dia dah tak ingat aku. so dia followback and saling tanya kabar. haha. sorry, i just cant write in english correctly. masih tahap tak beberapa fasih.

tadi aku bukak blog dia. guna phone la. oh dia dah kawin. congrats Alia ! haha cute gila baby. perkataan tak contact or lost contact tu memang tak best. lastly kawan sendiri kawin tak tahu pun. haha. kak fika doakan kebahagiaan Alia dan keluarga berkekalan sampai anak cucu :D

HAHA. yang aku ni bila entah? tadi si yusri cakap tak lama tu.(mention dalam twitter) lagi dua tahun je tu. HAHAHA diploma aku lagi setahun setengah kalau tak kena extend. so tak sempat la nak berkonvo dah sah jadi wife org. hahaha(emoji ketawa keluar air mata)

takpe safika. kalau bukan dengan dia pun jodoh kau pun terima je. dah takdir macamtu kan? Siapa lah boleh ubah apa yang Allah dah tulis. kalau betul takde jodoh, means aku kena cari lain. haha. kengkawan aku pun takde yang sangkut. kecuali Rara&Alibaba. haha. Ayu pulak ngn Shah. actually aku tak ambek tahu sangat personal life kengkawan ni. aku tak suka sebenarnya. kalau orang cerita ke or depan mata aku je baru aku ambek tahu. so tinggal aku, kak rai dan zati. hahahaha entah la (emoji ketawa keluar air mata)

sebenarnya pun bukan nak cerita pasal apa pun. entah. aku teringat kat seseorang ni. haha. pernah jadi kawan. jadi skandal. jadi crush. dan tak lebih sahabat. entah. aku pun tak tahu nak describe macamana.

aku kenal dengan dia dalam wechat. people nearby la. kahkah. malam tu malam 1January. masa tu aku penat gila babi, niat hati taknak la keluar malam. sebab aku nak tido je(padahal masa tu tengah buat keje trengkas) so kenal chat2 dgn sidia, dia ajak aku kuar. teman dia supper. masa tu aku lambat gila sebab aku basuh seluar jeans aku. kena something kotor. tapi dia sanggup tunggu.hahaha masa tu dia banyak kali call aku. agak la nervous jugak sebab dah lama tak jumpa kenal kat wechat tuh. last dulu sape la si helmi kot. haha sejak tu aku dah serik nak berskandal bagai ni siaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa KAHKAH.

so lepas aku ready. budak rumah masa tu semua dah kecoh. hahaha sebab selalu aku kuar, membe sume pakai moto. ni first time la "berbumbung". hahahahahaha means berkereta lah then kena perli kaw2. "pika skrg dah pandai berbumbung bhaaiii". hahahaha takpe aku tak ambek hati pun sebab aku dah biasa. then aku kuar dgn dia. alaa pegi makan roti canai kat medan selera depan laguna je. haha. aku tak makan, just minum je. dia belanja. masa tu borak2 la dgn dia tapi sangat tak selesa sebab situ ada orang karok BISING gILA. haha. memang masa tu mood aku kelaut tapi ada la gelak gelak2. haha then dia hantar aku balik. perghh satu malam aku mimpi dia. Not bad. :p

so esok tu jumaat. tangan aku gian xleh tahan nak msj dia. so aku msj dia. borak2 lastly dia ajak aku kuar. dia suruh aku blanje karok. and satu yang aku ingat tentang dia, masa tu dia asik suruh aku blanje dia, aku cakap la aku takde duit(duit ada tapi aku malas nak layan) so then dia pun cakap ,,, "Awak, orang tua2 cakap, tak baik cakap 'takde duit' padahal awak ada duit. nanti duit awak betul2 hilang cemana?" haha masa tu aku sentap gak la dengar ayat dia. Ada betul jugak dia cakap.

then sambung dia ajak kuar,,, masa tu dah petang. around 4stgah ke 5. so dalam kereta tu dia tanya la nak pegi mana. aku cakap siyes ke nak karok? dia tak kisah. so aku ajak dia pegi seremban. aku nak tengok wayang. tapi dah nak hujan. tetiba aku cakap la. "saya ingat lepas karok nak ajak awak lepak tepi pantai. saya stress la duduk dalam bilik je". dan tetiba dia pun kata, " eh plan kita sama la. saya pun baru nak ajak awak karok n lepak pantai... tapi nak hujan... hahaha" kiteorang pun gelak sesama je. hahaha.

then sepanjang perjalanan tu kiteorang borak je. bukan psal diri sendiri pun. lebih banyak pasal senibina. haha okey dia budak senibina sem last. dan dia extend satu sem ni june15 sebab ada satu dia tak ambek lagi. btw aku mmg start suka la dgn dia. best. dengan dia tak bosan sebab dia banyak sembang psal architecture blabla sume. and banyak pasal ex dia la. haha(agak sakit hati).

so masa tu aku nak lepak aeon sebab teringin nak makan Big Apple Donut. hahaha yang kelakor tu aku beli donat tu then makan depan tgv aeon. dah la takde air. tapi gile lapar masa tu. hahahahahahahaha. cerita kiteorg tgok masa tu Seventh Son.

lepas tengok wayang tu kiteorg balik pd. haha dia ajak karok. makan? aku pun tak ingat aku makan ke tak. hahahaha. then karok kat pekan pd. bintang idola kot. suara dia best gila sia. hahahaha sebab dia memang kaki karok kot. then dah balik karok tu kiteorg lepak pantai. then tu kiteorg balik.

lepas tu aku takde dah date lelama camtu. aku ada la ajak dia kuar. tapi susah. dia taknak. ada gak la dua tiga kali kiteorg pegi makan. yang takleh lupa, dia ajak aku pi makan kedai kat tepi simpang nak masuk bandar tentera tu. dia pilih tempat. dah duduk tu dia tanya,"romantik tak tempat ni? kalau nak tahu, nilah tempat saya first date dgn ex saya dulu". masa tu aku hanya mampu kata Ohhhh je . dalam hati geram jugak.

dekat poli aku tak pernah pun terserempak dengan dia. TAK PERNAH WALAUPUN SEKALI.

ada masa malam birthday kak rai, aku ada goreng nuget banyak. aku bagi dia. dia ada dtg rumah jumpa kat depan tu. then sejak tu dia dah ada org lain. so aku pun taknak msj dia dah. lastly ada dia dtg sbb aku nak tupperware yg bagi dia nuget ritu. lastly aku nangis and melulu je masuk rumah. salam pun aku taknak sambut. sorry awak. sorry sesangat. bukan taknak salam just saya sedih sebab saya dah takde kawan macam awak. even awak ni takde la baik mana tapi awak best. kawan dengan saya. gila2. so start haritu aku takde mesej dia. ws pun delete. number sume. yg tinggal wechat je. tapi tak lama pun sebab malas n aku delete je semua. insta dh lama unfollow. lastly dia unfollow insta aku. haha.

ada satu malam tu, aku terjaga sbb ws dia masuk. dia ws aku, ada tak org nak beli meja komputer sbb bdk rumah dia nak jual. sem last kan. so aku read dan aku delete.

actually buatkan aku teringat kisah ni sbb dgr lagu IamNeeta - Jatuh Cinta. sebab lagu tu terplay masa aku rindu gila kat dia dulu. dan skrg ni aku berani play. teringat tu mmg tapi aku cuba buang .

haha kot2 ada ke tuan punya badan baca pasal dia ni, takpe. saya dah maafkan awak dan saya mintak maaf kalau ada terkasar dgn awak. kbai. hahahaha
 
EikaSchapika | Official Blog . Copyright 2016© . All Right Reserved®
Domo-kun Staring